vuokattifi-napis-1280x440.jpg

Avustajan tarina elokuvan kuvauksista

20160803_162641[2].jpg

 

On torstai aamu, alkusyksyn aurinko pyrkii vielä lämmittämään kulkijoita Sotkamon kylällä. Heille kaikille tämä on tavallinen torstai, toivoa täynnä. Itseäni jännittää kuitenkin enemmän kuin normaalisti. Suuntani on tänään tavallisen toimistopäivän sijaan suolle, Napapiirin Sankarit 3 kuvauksiin. Odotan innolla tulevaa päivää ja mietin, saankohan tavata Suomen suurimpia leffastaroja. Myös päivän aktiviteetti – suofutis – jännittää. Ikinä ennen en ole suolla lenkkarit jalassa tarponut, saa nähdä miten käy.

Tarkistan vielä kerran että minulla on mukana kaikki tarpeellinen. Sadevaatteet, pelivaatteet, juomapullo, lämmintä vaatetta…kaikki pitäisi olla. Lähden kuvauspaikalle hyvissä ajoin kun en ollenkaan tiedä mitä odottaa. Kuulopuheiden mukaan päivät ovat pitkiä ja sisältävät hyvin paljon odottelua. Noh, kohtahan se selviää! Ajelen noin 15min pois Sotkamon keskustasta tuttuun paikkaan, Heiniksen kyläntalolle. Paikalle alkaa kerääntyä avustajia ja leffan tekijöitä auringon helliessä koko porukkaa. Oma joukkueeni, Vuokatti All Stars (nimi muutettu) kerääntyy jo hyvissä ajoin vaihtamaan kuulumisia. Tunnelma on rennon odottava. Ennen kuvauspaikalle siirtymistä allekirjoitamme kaikki itsemme sisään, näin varmistetaan oma nimi leffan lopputeksteihin. Kysyn, onko mahdollista saada nimi jo alkuteksteihin mutta ne paikat on kuulemma valitettavasti varattu.

Kaikkien avustajien saavuttua paikalle, siirrymme ryhmänä kuvauspaikalle, joka on siis suon reunalla ja suossa. Täällä kuvataan elokuvan kohtaa jossa kisataan suofutiksen SM-mitaleista. Avustajia on paikalla 6 joukkueellista eli nelisenkymmentä. Pelaajien lisäksi avustajissa näkyy myös muita hahmoja joista ei sen enempää, näet sitten leffasta mitä tarkoitan sanalla ’hahmo’. Päivä alkaa avustajien ohjeistuksella. Elokuvan ensimmäinen apulaisohjaaja kertoo meille perus sääntöjä miten kuvauspaikalla käyttäydytään. Tärkein ohje on että pitää olla oma itsensä, ei saa näytellä. Tärkeää on myös ettei katso kameraan missään tilanteessa. Aika loogista, eiköhän nuo onnistu. Tästä tulee hyvä päivä.

Alkupuhuttelun jälkeen valmistaudutaan päivän ensimmäiseen kohtaukseen. Emme ole mukana ensimmäisessä kohtauksessa joten päivän ensimmäiset tunnit odotellaan…. Olen juuri nukahtamassa lämpöiseen aurinkoon kun tulee kutsu avustamaan! Olemme mukana kohtauksessa jonka aikana käydään leffatähtien välillä yksi, noin 20 sekuntia kestävä keskustelu. Tämän yhden kohtauksen kuvaamiseen käytetään pari tuntia. Vasta nyt ymmärrän että elokuvissa todellakin kuvataan sama kohtaus kaikista eri kuvakulmista joista sitten kokonaisuus leikataan kasaan! Valtava määrä työtä yhden pikku pätkän teossa. Arvostukseni leffan tekijöitä kohtaan nytkähti juuri useita pykäliä ylöspäin. Tiesittekö muuten, että kun kuvataan kohtausta jossa käydään näyttelijöiden välillä keskustelua, kaikki muut keskustelut kuvassa olevien ihmisten kesken on pelkkää äänetöntä huulten heiluttelua. On aika haastavaa puhua ilman että puhut!

Loppupäivä kuluu odotellessa ja kuvatessa suon reunalla kunnes lopulta siirrymme kohtauksiin jotka kuvataan suossa. Lenkkarit tiukasti jalassa, reippaana tyttönä astun suolle. Vesi pursuaa kenkiin vilpoisena, hui! Suofutista kuvataan pitkään ja hartaasti, aina siihen asti että aurinko painuu mailleen. Viimeisinä tunteina kun jalat ovat jäässä varpaista polveen, sormet sinisenä ja syke hakkaa aina futista pelatessa kahtasataa, tulen muutaman kerran miettineeksi ”miksi tähän piti lähteä?” Lopulta kuuluu musiikkia korville: ”kuvaukset päättyy tältä päivältä tähän, iso kiitos avustajille….” Paluumatka suolta Heinikselle menee ripeästi, onhan tiedossa lämpöä ja ruokaa.

Olen kotona puoli yhdentoista maissa, käyn suihkussa, syön ja istahdan sohvalle. Kertaan päivän tapahtumia mielessäni ja muutama asia nousee päälimmäiseksi. Ensinnäkin se työmäärä joka yhden leffan tekoon tarvitaan. En olisi ikinä uskonut että yhtä kohtausta kuvataan niin kauan. Leffan katsojana kun kaikki näyttää niin helpolta, ihan kuin kohtaus olisi nakuteltu kerralla purkkiin… Hattu pois leffantekijöille. Toisena jäi tietenkin mieleen leffatähtien kohtaamiset. Tai no, Pamela Tolan ja Kari Ketosen kanssa pääsin vaihtamaan jopa muutaman sanan, mutta esimerkiksi Taneli Mäkelän karisma nosti ihokarvat pystyyn kyllä useiden metrien päästä ilman jutusteluakin. Hienoja hetkiä. Kolmas asia joka tulee varmasti ”vainoamaan” minua jatkossa aina kun katson varsinkin suomalaisia leffoja, on avustajien toimien seuraaminen. Nyt kun itse tiedän mitä se on niin hauska seurata miten ”taustaihmiset” toimivat leffoissa yleensä. Jos sinulle joskus tarjotaan tilaisuutta lähteä avustajaksi leffaan, lähde ihmeessä! On se sen verran hieno kokemus.

Napapiirin Sankarit 3 tulee elokuvateattereihin syksyllä 2017. Käyhän katsomassa, leffasta tulee varmasti huikean hauska ja koskettava pätkä. Ja kun katsot leffaa muista: me avustajat seisoimme suossa tunteja tehdäksemme sinulle täydellisen leffaelämyksen. ;)

We use cookies to enhance your experience.

OK